top of page

מגזין השיווק הבינלאומי

למה אנחנו לא מבינים כלום בסין

למה אנחנו לא מבינים כלום בסין

הפעם אני מארח את תרצה ערב.

תרצה גרה בסין 8 שנים, מדברת סינית שוטפת ומסייעת לחברות ישראליות בשוק הסיני.

חובה לקרוא פוסט זה, אם אתם פועלים בסין או מתכננים לפעול בסין. הוא עוסק אמנם בשוק הציוד הרפואי, אבל המגמות המתוארות בו הן דוגמא לקשיים בהבנת הסביבה העסקית בסין ע”י מערביים בכל ענף.

מיכאל


מייצאים ציוד רפואי וכירורגי לסין ומרגישים שהשוק השתנה? אתם צודקים, והסיבות לכך רבות.

בעיתונות המערבית מרבים לתלות את השינויים בתכנית “Made in China 2025”, תכנית המעודדת ייצור מקומי של טכנולוגיות מתקדמות, והעדפה מכוונת של רכישה מחברות מקומיות. אבל למעשה, מערכת הבריאות הסינית עוברת טלטלה של ממש בשנים האחרונות, וכמו תמיד – השוק המשתנה מציב אתגרים והזדמנויות חדשות.

בהמשך תמצאו סקירה שהתפרסמה בסינית על התהפוכות העוברות על מערכת הבריאות הממשלתית בסין: פיחות במעמד מנהל בית החולים הממשלתי, מחירי התרופות החדשים, משכורות הרופאים והשפעתם על תזרים המזומנים של בתי החולים, הזדמנויות בתחום הביג-דאטא וטכנולוגיות בריאות דיגיטלית, חשיבותם הכבירה של פלטפורמות הרכש והשינוי במערך ההפצה ועוד.

התרגום מסינית נועד לאפשר לכם להבין את הזווית הסינית לנעשה; לצדו הוספתי הערות (בכחול) לגבי הזדמנויות ואתגרים של חברות ישראליות בתחום – תהנו!

מנהלי בתי חולים – אתם מוכנים?! ששה שינויים במערכת הבריאות הציבורית בשנת 2019

מאת ד”ר צ’ן ג’ינג-סונג

שינויים עמוקים מורגשים בבתי חולים כל רחבי המדינה בעקבות הרפורמות המקיפות בתחומי הבריאות, ובעיקר בעקבות הקמתם של הועדה הלאומית לבריאות והמשרד לענייני ביטוח בריאות. מנהלי בתי חולים ועובדי מערכת הבריאות מכל הרמות צריכים להיות מודעים לרפורמות ולשינויים הנרחבים המתבצעים כרגע.

מערכת בתי החולים הממשלתית בת ה-33 שנים עוברת שינויים עמוקים

ביוני 2018  הוציא השלטון המרכזי את המזכר “תשתית לחיזוק המפלגה בבתי החולים הממשלתיים”, הקובע שסמכויותיו של מנהל בית החולים הציבורי כפופות למזכיר המפלגה בבית החולים. תוקף החלטותיה של מועצת בית החולים חוזק במידה ניכרת, לצד הרחבת סמכויותיו ואחריותו של המזכיר.

בעקבות המזכר, מחוזות שונים פרסמו “פרקטיקות עבודה לחיזוק המפלגה בבתי החולים הממשלתיים”. המזכר של מחוז חנאן, למשל, מבהיר שמזכיר בית החולים הוא נושא האחריות הראשי, עליו מוטלת האחריות המלאה והבלעדית שבית החולים יפעל באופן חוקי וסדיר.

באופן זה חוזקה באופן חד משמעי קבלת ההחלטות על ידי מועצת בית החולים, והכפיפה למעשה את מנהל בית החולים אל המזכיר, שלו יש מעתה סמכויות ניהול; כוחו של המזכיר הועצם, ואילו סמכויות הניהול של מנהל בית החולים התאזנו.

לאור הרפורמה, אין ספק שהפרדת הסמכויות בין מובילי בית החולים מאוזנת יותר. על מזכיר בית החולים והמנהל להתרגל לתפקידם החדש וגם על העובדים והפקידים מכל הרמות בבית החולים להסתגל לשינוי.

על כל פקידי ועובדי בתי החולים ללמוד, לחקור ולהעמיק הן בנייר העמדות של הממשל המרכזי, הן בזה של הממשל המקומי, ולאפשר למבנה החדש לעבוד כהלכה.

אם עד היום לא היה ברור בדיוק מה מעמדו בפועל של מזכיר המפלגה המוצב בכל בית חולים, ומנהל בית חולים חזק הצטייר כ-“כל יכול” –  צעד זה שם לכך קץ: מעתה תפקידו של מזכיר בית החולים הוא להתוות ולממש תכניות ארוכות טווח ולאכוף את החוק. מעתה הוא עומד בראש בית החולים. תפקידו החדש של מנהל בית החולים הוא להדריך את הסגל מבחינה מקצועית, ולנהל את שגרת בית החולים. כלומר, שורטט כאן מערך כוחות הדומה ליחסים בין המנכ”ל לסמנכ”ל תפעול.

מנהלי בתי חולים חזקים לא מוותרים במהירות על סמכויותיהם ומתרגלים למצב החדש שבו כנפיהם קוצצו, ולכן רבים מהם מוחלפים בתקופה האחרונה.

צפו לתחלופה של מנהלי בתי החולים שאיתם אתם בקשר ובבוא המנהל החדש – נסו להרחיב את מעגל המכרים שלכם גם לדרגת המזכיר.

בפגישות יש לשים לב לבכירותו של המזכיר – בלי להעליב כמובן את המנהל.

על בתי החולים נאסר לגבות פרמיה על התרופות – והם נקלעים להפסדים

מדיניות “תרופות במחיר עלות” גרמה להפסדים גדולים של בתי החולים – הסבסוד הממשלתי לא מספק, והוצאות התפעול גדולות מההכנסות.

במסגרת מדיניות התעריפים החדשה, נקבעו תעריפי בדיקות מוזלים ולצד זאת פרוצדורות מסויימות התייקרו. אך כרגע נראה שהמדיניות החדשה רחוקה מלכסות את ההוצאות, וגורמת לפיחות משמעותי בהכנסות. מה ניתן לעשות כשבתי החולים הממשלתיים סופגים הפסדים כה גדולים? בתי החולים כבר החלו לדחות תשלומים לספקי התרופות והציוד החד פעמי; ואם הם חושבים שהסבסוד הממשלתי יושיע אותם, האמת תהיה כואבת ורחוקה מכך. הם עדיין יצטרכו לחזק את מנגנון הניהול, לחסוך בהוצאות ולהקפיד על גביית התשלומים על מנת להתאזן תקציבית.

המדיניות החדשה לתעריפי התרופות נועדה לתקן את העיוות במערכת הבריאות הסינית שהחל בשנות התשעים. חברות התרופות (תחילה הזרות, ובעקבותיהן גם המקומיות) ייקרו את מחירי המוצרים ב-45% לפחות, על מנת לממן מערך הפצה מסואב בקרב בעלי תפקידים בבתי החולים. מאנשי רכש שדאגו להכניס את המותגים לבתי המרקחת ועד לרופאים, שקיבלו תגמול השווה לכ-20-45% מכל תרופה שהם מנפקים. ההפסד למערכת היה כפול ומכופל: חולים קיבלו תרופות רבות שלא לצורך, שילמו עליהן פי שניים או שלושה ממחירם האמיתי, וככלל אמון הציבור במערך הבריאות עורער לחלוטין.

המדיניות החדשה, המסתמכת על סבסוד ממשלתי מצד אחד והורדה דרסטית של מחירי התרופות (על כך בהמשך) מצד אחר, נועדה לחסל את התופעה. אך לא פחות חשוב מכך – מטרתה להשיב את האמון במערכת הבריאות הממשלתית.

יקח זמן עד שהמערכת תתייצב שוב, ועד אז מצבם הפיננסי של בתי החולים הממשלתיים ימשיך לקרטע. אם אתם ספקים של ציוד מתכלה או שהמפיצים שלכם בסין מסתמכים על הפצת ציוד כזה – סביר שתתקלו במוקדם או במאוחר בדחיית תשלומים.

הפיקוח על שמירת חוקי הביטוח הרפואי הולך ומתהדק

לאחר שתי תרמיות הביטוח בבתי חולים בשניאנג, עורכות רשויות הבריאות בדיקות מעמיקות על תשלומי הביטוח בכל בתי החולים ברחבי המדינה. עד כה התגלו אי סדרים במספר בתי חולים פרטיים, אך גם בבתי חולים ציבוריים נחשפו אי סדרים.

המשרד החדש לענייני ביטוח בריאות יטפל ברמאויות ביטוח, הנובעות מניהול בעייתי או מחזור הכנסות קטן. המשרד יטפל גם במקרים שבהם בתי החולים גובים יותר מהתעריף המותר.

בשנת 2019 מנהלי ומזכירי בתי חולים חייבים לפקח מקרוב על הנהלים, לא לחצות קווים אדומים, ולהבטיח שבעיות אלה לא יישנו.

בנובמבר 2018 נחשפו שתי תקריות ביטוח בשניאנג, עיר הבירה של מחוז מחוז ליאונינג, בצפון מזרח המדינה. בתי החולים זייפו רשומות רפואיות, טיפולים ואף חולים וקיבלו עבורם החזרי ביטוח. תקריות מעין אלה, שקרו תחת פיקוחם של מנהלי בית החולים, הן אחת מהסיבות להכפפת המנהלים תחת מזכירי המפלגה.

חברות המציעות פתרונות לניתוח דאטא בדגש על חשיפת רמאויות ביטוח ימצאו כאן הזדמנויות חדשות.

פלטפורמות הרכש הריכוזיות יגרמו לצניחה במשכורות הרופאים

בדצמבר 2018 הקים משרד הבריאות פלטפורמת רכש מרכזית לתרופות, הכוללת את כל בתי החולים ב-11 מחוזות ברחבי המדינה (ובהם בייג’ינג, שאנחאי וטיינג’ין). מטרת הפלטפורמה לרכז את כל צרכי הרכש של בתי החולים ולאפשר בצורה זו הורדת מחירים משמעותית. הירידה אכן נרשמה – מחירי התרופות צנחו ב- 52-96%. ברור כי עלויות הייצור לא השתנו, אלא הוצאות המכירה ירדו בצורה דרסטית; בעזרת הפלטפורמה תיעלם שיטת התמחור הישנה.

שיטת הרכש החדשה רק החלה אך התוצאות לא יאחרו להגיע. מלבד הוזלה ניכרת במחירי התרופות, היא גם תעלים את השיטה הישנה ששלטה בבתי החולים ב-20 שנים האחרונות וגרמה לאי סדרים חמורים. ברור לגמרי כי חברה שבה רופא המקבל שכר עבור ניפוק תרופה מסויימת – היא חברה החולה.

אך לאחר שהרופאים יפסיקו לקבל תגמול עבור התרופות שכרם ירד בצורה ניכרת – האם לא יהיו לכך השלכות על מצבת העובדים בבתי החולים? זו בעיה נוספת שעל ראשי בתי החולים לשקול היטב. גם לאחר עליית תעריפי הפרוצדורות השונות, בתי החולים עומדים בפני בעיית תקציב רצינית.

כאן מוזכרת אמנם רק הפלטפורמה החדשה של התרופות, אך ככלל, פלטפורמות הרכש הריכוזיות הן אחת מהתופעות החשובות ביותר במוסדות הציבוריים. הפלטפורמות מרכזות את כלל צרכי הרכש ומורידות באופן משמעותי את העלויות. מדובר בשינוי מהותי שמטרתו לאפשר למוסדות לשאת ולתת עם היצרן באופן ישיר (במקרים של כמויות גדולות), ולהוריד כמה שיותר “ידיים” בדרך – ממפיצים דרך מפיצי משנה ועד בעלי התפקידים במוסדות.

מבחינת חברות זרות הנשענות על מפיצים, המהלך מעמיד בשאלה את הבלעדיות, אם ניתנה, למפיצים במחוזות ספציפיים: כיצד ניתן להגביל זכויות הפצה במחוז אחד, כשהפלטפורמות חוצות גבולות ומיועדות לעיתים לכל סין? אם יש לכם מערך הפצה בסין שנשען על בלעדיות במחוזות, זה הזמן לדון בכך ולתכנן את הצעדים הבאים.

במקרים שבהם לחברה יש יישות בסין, חשבו האם שווה לכם להציב להכנס בעצמכם לפלטפורמות הרכש,

בררו האם המפיצים שלכם נמצאים בפלטפורמות (ואילו פלטפורמות), ושקלו שוב ושוב האם צורת ההפצה העכשווית שלכם נכונה לעידן החדש. פלטפורמות הרכש כבר כאן כמה שנים טובות, והן ממשיכות להתחזק ולתפוס חלק חשוב ככל שעובר הזמן.

הרופאים יכולים לעבוד במספר מקומות, וגורמים לאי יציבות של בתי החולים הממשלתיים

המדינה מעודדת את הרופאים לעבוד במספר מקומות במקביל, אך ככל שהתופעה מתרחבת, היא הופכת יותר ויותר לבעייתית. לצד זאת, ישנם בתי חולים שאינם מאפשרים לעבוד במקומות אחרים. מלבד זאת, מנהלי מחלקות ומומחים עסוקים מאוד, ואין להם לא זמן ולא כח למצוא מקום עבודה נוסף.

ריבוי מקומות העבודה הוא אתגר גדול, שלא ניתן להתעלם ממנו – הרופאים מקבלים במרפאות פרטיות שכר גבוה משמעותית מבתי החולים, והם מאבחנים, מנתחים ומאשפזים במוסדות הפרטיים. כיצד להתמודד ולפתור בעיה זו, עומדת בפתח מנהלי בתי החולים.

אם אתם מחפשים נציג מקצועי בסין, עכשיו זה זמן טוב לחפש רופא: אי יציבות בבתי החולים וירידה דרסטית בהכנסה מובילים רופאים מומחים למרפאות פרטיות ולעולם העסקים.

שינויים נוספים

הרפורמה בבתי החולים הצבאיים כמעט שהושלמה: בתי החולים הפכו למרכזי הכשרה לשעות חירום; צומצם מספר המיטות ומספר המטופלים קטן באופן משמעותי. בתי החולים הציבוריים צריכים למשוך אליהם את החולים שכבר לא מגיעים אל בתי החולים הצבאיים.

חברות הפונות לטיפול במצבי חירום והכנת העורף למלחמה – נסו להגיע לבתי החולים הצבאיים, שעוברים היום מהפכה ואינם משרתים יותר אוכלוסיה צבאית ואזרחית כבעבר.

הבינה המלאכותית בשילוב הרפואה הדיגיטלית נכנסה לחיינו, וכרגע היא בשיא ההתפתחות שלה. מספר בתי חולים החלו להשתמש בבינה רפואית ברדיולוגיה ובבדיקות אחרות, ושימוש מוצלח בהן יכול להפחית באופן ניכר את העלויות. באזורים מסויימים החלו להשתמש ברפואה מרחוק, ועל פי ג’ק מא – בעתיד יוכלו  המטופלים לקבל אבחנה מקוונת ולקבל את התרופות במשלוח מהיר – מרכיב חשוב במערכת הבריאות שלנו. מזכירי ומנהלי בתי החולים חייבים לעקוב אחר הפיתוחים האלה מקרוב, ולקבל בברכה את העתיד בבתי החולים שלהם.

אפליקציות של בריאות דיגיטלית שמאפשרות בדיקות מרחוק – בדקו האם הטכנולוגיה שלכם מתאימה לשוק הסיני וצאו לדרך. זה הזמן. 

עיר הרפואה מעוררת עניין רב, ומשפיעה עמוקות על הענף. בו-אאו, עיר הרפואה הבינלאומית בחאינאן מאכלסת כבר יותר מ-300 אלף חברות בתחום הרפואה. בתי חולים מובילים – מקומיים ובינלאומיים – נפתחו לקהל הרחב. הודות לתמיכה מאסיבית מהרשויות והשקעות אדירות, הוקם פרוייקט שלא נראה כמוהו – מחירים מוזלים, טכנולוגיות ותרופות חדשות מארה”ב ומאירופה, במיוחד בתחום מניעת סרטן, מושכים חולים ממעמד גבוה.

אם יש לכם FDA או CE ואינכם פונים לסין בשל התהליך המסובך והעלויות הגבוהות להשגת CFDA, בדקו אם העיר בו-אאו בחאינאן תוכל לתת לכם את דריסת הרגל הראשונה בסין. 

לסיכום – שנת 2019 היא שנת מפתח בתחום הרפואה בסין. פקידים חדשים בתחום ומשרד שהוקם מחדש, יביאו עמם תמורות חדשות בתחום, ויקימו תשתיות חדשות.לענף הרפואה 2019  אינה שנה כשאר השנים!

תרצה ערב

סיכום שלי(מיכאל): רוב הניסיון שצברנו בשווקים מערביים לא מוביל אותנו לניתוח נכון של סיטואציות עסקיות בסין. אל תסמכו על עצמכם, היעזרו במומחים שיספקו לכם פרשנות על מה שאתם חווים. רק אח”כ קבלו החלטות.

מיכאל גלי, gallyconsult@gmail.com, 0546540402

Comments


עקבו אחריי והישארו מעודכנים עם מתודולוגיות, פרקטיקות, וטיפים בשיווק ובמכירות בעולם

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
Michael Gally

הרצאות, הדרכות ואימון מנהלים

כיצד להצליח בחדירה לשוק חדש? כיצד גם חברה ישראלית קטנה יכולה לסגור עסקה עם חברה גדולה בחו“ל? איך מקימים מערך לידים אפקטיבי? איך מאתרים שותפים עסקיים בחו“ל?
לרשותכם מגוון הרצאות בנושאי שיווק, מכירות ופיתוח עסקי בינלאומי מותאמות לצרכיכם.

 
 
bottom of page